Dokumentarfilm om klimaforandringer og FN’s 17. verdensmål til undervisningsbrug for mellemtrinnet (4.-6. klasse). Verdensmålene består af i alt 17 mål der handler om at løse klodens største problemer med fattigdom og sult, uligheder, uddannelse, sundhed og miljø inden 2030. Det indbefatter, at FN’s 193 medlemslande skal påtage sig et fælles ansvar og indstille sig på at producere, forbruge og agere bæredygtigt. Det kræver en fælles, global integreret indsats at opnå holdbare udviklingsresultater. De store udfordringer, vi står overfor i dag, er globale, det samme er konsekvenserne - derfor er vi nødt til at løse udfordringer i fællesskab.

Denne vlog dokumentar handler særligt om verdensmål nr. 13, der har til hensigt at understøtte, at vi begrænse stigningen af den globale gennemsnitstemperatur til to grader og styrke modstandsdygtighed og klimatilpasning i sårbare regioner såsom Filippinerne. I maj 2023, da vi rejste rundt på Filippinerne oplevede vi den enorme varme og eleverne have nogle steder varmefri. Desuden er der fokus på genopretning af naturen - lad ikke skrald blive en del af naturen og genetabler biodiversitet og naturområder. Brænd ikke træerne til kul for at få hurtige penge, for det tager lang tid for træerne at gro op igen. Den handler desuden om verdensmål nr. 2, der handler om at udrydde sult og fejlernæring - derfor donerede vi penge til kidsfeeding af fattige lokale landsbybørn, og var frivillige og hjalp med at lave og servere mad til dem. Verdensmål nr. 14, der omhandler Livet i havet, og om at skabe bæredygtig beskyttelse af havene og kystnære økosystemer, hvilket vi lærte om i et “floating classroom” sammen med lokale børn på øen Mindoro ligesom vi indsamlede skrald og plastik i mangroven med dem.

Resume

En kort vlog dokumentarfilm (20-30 min.) om en 10 årig dansk dreng, der drager ud for at opleve andre børns virkelighed. Efter nogle år med corona nedlukninger og herefter inflation og energiknaphed sætter det nogle vigtige tanker i gang om forbrug og mangel. På Filippinerne har de fleste børn altid skulle spare og de er slet ikke så materialistisk privilegeret som det han kender, alligevel virker de næsten gladere og mere taknemmelige end de danske skolekammerater, til trods for at de har store problemer med fattigdom og klimaforandringer. Og midt i denne åbenbaring udspiller der sig en personlig historie gemt i klimaspørgsmålene, for drengens mor er adopteret fra Filippinerne og skulle oprindeligt have levet sit liv i dette anderledes eksotiske land. Drengen søger derfor også efter hans egne rødder og Filippinske ophav. Det bliver bl.a. en rejse igennem food sharing og beach cleaning. Undervejs møder han en klimaforkæmper, der på egen krop har mærket klimaforandringerne og derfor har kastet sig ud i kampen mod varmen og tyfonerne der kommer hyppigere år efter år. 

Alle børn i verden har de samme rettigheder, så kan man vende det blinde øje til og lade være med at påtage sig et ansvar?

Projektet er støttet af